A barátság igazi próbája: a kölcsön

Tudta, hogy a baráti kölcsönök felét legfeljebb csak részben fizetik vissza? Hogy a papír nélkül kölcsönadott pénz jó eséllyel nem az igaz barátság jele, hanem a barátság igazi próbája lesz? Ha az adós nem fizet, papír híján a kölcsönadók többsége nemcsak a barátságnak, hanem pénzének is búcsút mond, pedig nem kéne. Ha előre gondolkodunk, egy egymilliós kölcsön esetén 30 ezer forintból mindkettőt megmenthetjük.

Kölcsön segítségével sokan segítik ki átmeneti pénzzavarba kerülő barátaikat, rokonaikat, akik inkább hozzájuk fordulnak, mintsem egy banktól vagy a villámgyors, 48 órán belüli segítséget ígérő cégektől vennének fel személyi hitelt. Amit ráadásul 15-20 százalékos plusz költséggel megfejelve kell visszafizetni, miközben a barátok és ismerősök általában nem számítanak fel kamatot, sőt, ha úgy adódik, még fizetési haladékot is el lehet érni náluk.

Aki először ad kölcsönt ismerősének, az a legritkább esetben ír róla bármilyen szerződést vagy bizonylatot, kevesen feltételezik ugyanis, hogy a barát, rokon, ismerős nem adja meg időben a tartozását. Egy nemrégiben készült kutatás szerint ez nagyon nem így van, sokkoló, de a baráti kölcsönök felét csak részben, hatodát pedig egyáltalán nem fizetik vissza. A nemfizetéssel pedig jó eséllyel nemcsak a barátság vész el, hanem a pénz is, mert a kölcsönadók papír híján, karjukat széttárva, többnyire veszni hagyják követelésüket.

Nem véletlen, hogy aki egyszer már megégette magát, az másodszorra biztosan közjegyzőhöz fordul, és okiratot készíttet a kölcsönről. Kevesen tudják, hogy kétféle, egyszerű módon is bebiztosíthatják, kölcsönadott pénzüket gyorsan, hosszadalmas bírósági eljárás nélkül, törvényes úton visszakapják.

1. Foglaljuk a kölcsönszerződést egy közjegyzőnél közokiratba

A legnagyobb biztonságot az jelenti, ha a felek elmennek a közjegyzőhöz, és a kétoldalú kölcsönszerződést közjegyzői okiratba foglaltatják. A közjegyző által szerkesztett kölcsönszerződés esetén, ha az adós nem fizet, nem kell bírósághoz fordulnia, csak elég elmennie a közjegyzőhöz, mivel e dokumentum alapján közvetlenül kezdeményezhet végrehajtást, azaz a pénz behajtását.. Egy hosszabb ideig tartó perrel szemben a közjegyző bevonásával ideális esetben néhány héten belül a végrehajtónál landolhat az ügy, ráadásul mindent aprólékos részletességgel szabályozhatunk benne, például eleve engedhetünk részletfizetést a barátunknak.

2. A kölcsön felvevője tegyen egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a pénz visszafizetéséről

A kölcsönadáskor kiköthetjük, hogy csak akkor adjuk oda a pénzt a barátnak, rokonnak vagy ismerősnek, ha ő elmegy a közjegyzői irodába és egy úgynevezett kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesz arról, a megbeszélt időpontban visszafizeti a kölcsönünket. Az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat kevesebbe kerül, mintha a teljes szerződést okitratba foglalnánk – egy egymilliós szerződés esetén 30 ezer forintból tokkal-vonóval megvan –, s későbbi jogvita esetén garanciaként ugyanúgy felhasználható. Többmilliós kölcsönnél viszont érdemes mélyebben a zsebbe nyúlni és inkább a kétoldalú kölcsönsszerződést közjegyzői okiratba foglaltatni, mivel az garancia lesz a szerződés érvényességére is.

Hogy drága lenne a szerződés? A kölcsönkérőnek még mindig sokkal olcsóbb, mintha banki hitelt vett volna fel, hiszen ott nemcsak a szerződéshez, hanem a kölcsönhöz is kapcsolódnak díjak és költségek, nem is beszélve a kamatokról. De ennél fontosabb érv is van: a közokirat vagy szerződés megléte önmagában is növeli a fizetési hajlandóságot, így nemcsak a pénz kerül vissza jó eséllyel a kölcsönadóhoz, hanem a barátság is megmarad.

Kérdése van vagy úgy érzi, jogi segítségre van szüksége? Keressen minket bátran elérhetőségeink egyikén, vagy foglaljon időpontot.

 

Forrás: kozjegyzotkeresek.hu